Každý rodič si pro své dítě přeje kroužek, který nabídne nejen zábavu, ale i smysluplný rozvoj v bezpečném a podporujícím prostředí. Pěstování lásky a respektu k přírodě v dítěti rozvíjí […]

Každý rodič si pro své dítě přeje kroužek, který nabídne nejen zábavu, ale i smysluplný rozvoj v bezpečném a podporujícím prostředí. Pěstování lásky a respektu k přírodě v dítěti rozvíjí jeho porozumění světu, přirozeně učí empatii, zodpovědnosti a vnímavosti. V dnešní době je právě propojení s přírodou něco, co dětem často chybí, a proto jsou přírodovědně zaměřené kroužky v environmentálním vzdělávání dětí velmi důležité. Je si toho vědoma i Lesní mateřská škola (LMŠ) Chaloupky, která kromě předškolního vzdělávání s celoročním každodenním kontaktem s přírodou připravuje i kroužky s přírodovědeckým základem. Jak takové kroužky probíhají, prozradí Adéla Svobodová, lektorka kroužků a zároveň průvodkyně v lesní školce.


Jaké kroužky nabízí LMŠ letos?

Naše lesní školka již třetím rokem otevírá kroužek Včeličky pro děti od 1 do 4 let. Jedná se zejména o adaptační činnost pro děti a rodiče, kteří přemýšlí o zapsání dítěte k nám do školky. Letos poprvé otevíráme kroužek Malého přírodovědce pro děti od 2 do 6 let. Tento nový kroužek je zaměřen na poznávání přírody prostřednictvím her, pozorování a experimentů.

Co je hlavním cílem kroužků? A čem jsou specifické?

Ve Včeličkách s dětmi prožíváme velmi podobné zážitky jako děti, které už do LMŠ chodí. Hlavním cílem je usnadnit dětem přechod do školky, aby byl co nejplynulejší. Je skvělé vidět, že účastníci kroužku postupně přestupují do našeho kolektivu. Malý přírodovědec se zaměřuje především na objevování přírody – chceme děti seznámit s přírodními procesy, rostlinami a živočichy. Základem je přirozená zvědavost dětí, kterou se snažíme ještě více rozvíjet. Oba kroužky jsou navíc zaměřené i na různé dílčí oblasti dětského vývoje jako je motorika, pozornost, zrakové vnímání a další.

Jaké typy projektů nebo experimentů děti dělají a které mají největší úspěch?

Tvoření i bádání děti milují a my s nimi! S těmi nejmenšími často tvoříme z přírodních materiálů. Největší úspěch mají projekty, při kterých se mohou děti pořádně ušpinit (ideálně i s rodiči) – malování blátem, dešťové obrázky, tvoření z keramiky. V přírodovědeckém kroužku pro větší děti budeme v přírodě prozkoumávat vše, co nám přijde pod ruku – hlínu, vodu, dřevo. Sady s lupami, síťkami na lov vodních živočichů a dalšími pomůckami nám umožní objevovat přírodu všemi smysly. Navíc nás čekají setkání s odborníky, jako je ornitolog nebo mamolog. Věříme, že právě tato setkání budou pro děti nejhodnotnější a nejzajímavější.

Kolik času děti tráví venku a jaké lokality navštěvují?

Kroužky v lesní školce probíhají po celou dobu venku a to za každého počasí. Chodíme do lesa, na louky, k řece, k rybníku nebo třeba ke skále. V blízkém Libušině údolí máme k dispozici všechny tyto přírodní krásy.

Co s sebou děti na kroužky v LMŠ potřebují?

Na Včeličky si děti nosí svačinku, pití a samozřejmě oblečení, které mohou klidně ušpinit hlínou či barvami. Malý přírodovědec je kratší, takže děti potřebují jen dobré oblečení a batůžek, do kterého mohou sbírat všechny nalezené poklady.


Organizace Chaloupky o.p.s. se specializuje na environmentální výchovu v rámci, které nabízí pestrou nabídku zájmových kroužků nejen ve větších městech, ale také v malých obcích. Bojuje tak tím i proti přesvědčení, že děti vyrůstající na venkově či v malých obcích mají automaticky blíže k přírodě než jejich vrstevníci z měst. Představa, že každé dítě na vesnici tráví dny venku, objevuje lesy, louky a rybníky, se sice může zdát romantická, ale realita je často jiná. V dnešní době, kdy technologické možnosti spíše lákají děti k obrazovkám, je obtížné u dětí vzbudit aktivní zájem o přírodu, bez ohledu na to, kde vyrůstají. Chaloupky nicméně v jejich snaze budovat u dětí láskyplný vztah k přírodě a svému okolí nepolevují. Každý rok přichází se zajímavými nápady, jak mohou děti trávit volný čas a nabízí řadu kroužků pro kreativní duše, zájemce o přírodu i dobrodružné povahy po celé Vysočině.

Všechny chaloupecké kroužky najdete na adrese: https://www.chaloupky.cz/mimoskolni-cinnost/

+ posts

šéfredaktor