S příchodem nového školního roku se autobusy opět plní žáky a studenty. Všichni studenti do 26 let mají možnost využít zlevněnou jízdenku, tedy jízdenku se slevou 50 %. Při kontrole […]

S příchodem nového školního roku se autobusy opět plní žáky a studenty. Všichni studenti do 26 let mají možnost využít zlevněnou jízdenku, tedy jízdenku se slevou 50 %. Při kontrole lístku však musí prokázat svůj věk a studentský status. Pro studenty od 15 do 18 ve většině případů stačí občanský průkaz. Starší studenti už musí podat i potvrzení o studiu. Jednou z možností, jak se prokázat, je studentský průkaz ISIC (International Student Identity Card). Existuje však několik druhů. 

ISIC

ISIC je nejčastěji požadovaným a nejrozšířenějším průkazem studenta. Jde si o něj zažádat na střední nebo vysoké škole, kterou student navštěvuje. Musí se však jednat o denní formu studia na území České republiky. (Studenti kombinovaného studia či jiného typu neprezenčního studia, kteří nemají nárok na ISIC, si mohou pořídit průkaz AliveID Student či Alive Student.) Škola, u které si student o průkaz žádá, musí být zapojená do projektu „ISIC školám“. Jestli daná škola vydává ISIC průkazy se dá zjistit na webových stránkách https://www.isic.cz/prukazy/isic/#vydava-skola-prukaz

ISIC jde také zakoupit online. Ten však je jen jednorázový a na rozdíl od ISICu vytohoveného přes školu nejde jeho platnost prodloužit pomocí tak zvané revalidační nálepky. Cena průkazu je ovlivněna způsobem vyřízení průkazu. Pohybuje se však od sto až čtyřista korun. Platnost ISICu je šestnáct měsíců a lze jej mít i v digitální verzi v mobilní aplikaci AliveApp.

ISIC Školák

ISIC by bylo možné považovat za průkaz studenta na střední nebo vysoké škole. Pro žáky základních škol existuje tak zvaný ISIC Školák a je platný po dobu pěti let nejdéle však do konce roku ukončení docházky na základní škole. 

IYTC

Pro mladistvé do 26, kteří už nestudují, ale chtějí využívat slev a výhod, které nabízí ISIC, existuje karta IYTC (International Youth Travel Card). Poloviční jízdné v české hromadné dopravě si však tímhle průkazem neobhájí. 

Kromě prokázání se v hromadné dopravě mají studenti celou řadu dalších slev a výhod. Například slevy na elektroniku či knihy, ale i potraviny a rychlé občerstvení či jiné služby. „Nejvíce ISIC používám na hromadnou dopravu, ale taky se mi hodí při vstupu na různé památky po celém Česku. Stačí se ISICem prokázat, že mám nárok na studentskou slevu,” sdílí studentka Masarykovi Univerzity Markéta Špoková.  

Držitelé ISIC karty, kteří rádi cestují, mají i nárok na deseti a patnácti procentní slevu na mezistátní cesty Flixbus autobusy a studentské cestovní pojištění. Na některých školách slouží ISIC i ke vstupu do učeben či knihoven, k používání školního vybavení například tiskáren a kopírek nebo k identifikaci a placení ve školních menzách.

pecerova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka