Psalo se pondělí 15. července, když v Hlavatcích nedaleko Tábora začal již dvanáctý ročník biologicky zaměřeného letního tábora Dobrodružství (nejen) v mikrosvětě pod hlavičkou spolku Mimoni. Během něj se děti […]

Psalo se pondělí 15. července, když v Hlavatcích nedaleko Tábora začal již dvanáctý ročník biologicky zaměřeného letního tábora Dobrodružství (nejen) v mikrosvětě pod hlavičkou spolku Mimoni. Během něj se děti ve věku od deseti do devatenácti let dozvěděly nemálo informací týkajících se botaniky, entomologie, ornitologie a dalších oblastí přírodních věd. Ty pomohly partě třiceti mladých forenzních analytiků vyřešit odložený kriminální případ. 

Z rotného až na plukovníka    

Každý účastník tábora prošel na začátku krátkým školením, ve kterém se dozvěděl, co obnáší zaměstnání forenzního vědce. Později se rozdělili do třech detektivních týmů, ve kterých měli za úkol vyřešit případ ukradeného diamantu. Všichni začali s titulem „rotný.“ Později záleželo na jednotlivcích, jak se svou hodností naložili. Během aktivit sbírali body, díky kterým mohli šplhat po kariérním žebříčku. Děti se samy mohly navíc učit druhy rostlin a živočichů, ze kterých se později nechaly vyzkoušet, a tím získávaly body navíc. 

„Tento tábor je plný lidí, co se rádi baví  biologií. Díky tomu jsem se naučila od každého tématu něco nového. Například rozeznat různé druhy řas. Ačkoliv je na táboře náročný režim, lidem nezáleží na tom, jestli se vyspí, nebo ne, ale jestli se něco nového naučí. Tábor bych doporučila spíše starším dětem, protože už mají lepší pochopení pro biologické názvy,“ zhodnotila svůj zážitek desetiletá účastnice Kristýna Dolejšová. 

Od koho se mohli účastníci něco nového přiučit?

Během pětidenního programu účastníci pracovali s mikroskopy, lupami a dalšími laboratorními přístroji pod vedením odborníků. Kromě rozeznávání různých druhů rostlin, mikro živočichů a dalších organismů se navíc naučili i některé prvky z fyziologie a biochemie. Mezi ně patří třeba detekce slin, rozeznání krevní skupiny nebo štěpení DNA. 

Během tábora se postupně střídali navíc konkrétněji zaměření terénní vědci, kteří se dětem pokusili předat co nejvíce užitečných informací. S ornitology Petrem Veselým a Michalou Syrovou mohli ve středu večer nebo ve čtvrtek ráno chytat do ornitologických sítí různé druhy ptactva, které následně okroužkovali a vypustili opět do světa. S entomologem Alešem Bezděkem si vyzkoušeli práci s různým entomologickým náčiním, jako je smýkačka, síťka, sklepávadlo, exhaustor a další. Během středečního celodenního výletu do Borkovických blat pozorovali veškeré bezobratlé živočichy a náčiní sami využili v praxi. Součástí výletu bylo i botanické okénko, kterou dětem představil botanik Leoš Lippl. 

Vedoucím celého tábora je učitelka biologie z táborského gymnázia Pierra de Coubertina Pavla Trčková. Dalšími lektory byli Dnes Cmunt věnující se výzkumu rakovinných buněk ve Švýcarsku, doktorka z pražského dětského ARA v Motole Renata Kašubová a další vysokoškolští studenti v rolích velitelů policejních týmů a laborantů.

Co je vlastně ten „Mikrosvět“?

„Mikrosvět pro děti neboli letní hlavatecká škola biologie je akce, kterou jsme začali pořádat s mojí maminkou (rovněž učitelkou biologie – tehdy již v důchodu) v roce 2013. Poté, co jsme v roce 2011 jako spolek spustili databázi mikroskopických úloh Praktický průvodce mikrosvětem, napadlo nás pořádat s mikroskopy i vzdělávací akce pro mladé badatele. V programu každého roku je věnováno zhruba 20 hodin laboratorní práci s mikroskopy, lupami a další technikou. Tento program je doplněn terénní biologií s výlety na zajímavé jihočeské lokality a samozřejmě nechybí ani doplňkové sportovní aktivity, dobrodružné hry a večerní táboráky,“ odpověděla hlavní pořadatelka táboru Pavla Trčková

Rozuzlení případu

Poslední den – v pátek 19. července – konečně nastalo klíčové rozuzlení. Děti posbíraly důkazní materiály, nálezy z místa činu i seznam podezřelých. Stačilo jenom vyslechnout tři podezřelé, analyzovat důkazy a sestavit si obrázek o závažném zločinu. Na to samozřejmě využily veškeré informace, které se během tábora naučily. Po obědě proběhla prezentace před rodiči. Děti jim nejen zazpívaly nové písně, které se společně u táboráku naučily, ale hlavně představily řešení případu formou prezentace. Přestože všechny týmy určily pachatele správně, pouze jeden z týmů dokázal díky stěru z otisku boty zjistit, proč se na místě činu nacházely stopy letošního táborového maskota – želvušek

„Letošní ročník považuji za zvlášť povedený. Téma forenzní vyšetřování jsme v průběhu dvanáctileté historie zařadili podruhé. Letos bylo výrazně víc propracované a po všech stránkách zdařilé. Užili si ho nejen účastníci při vyšetřování, ale i lektorský tým při výstavbě zápletky, a nakonec i rodiče, kteří se přijeli podívat na rozuzlení vyšetřování,“ zhodnotila dvanáctý ročník tábora hlavní pořadatelka Pavla Trčková.

Nakonec se stačilo jen rozloučit, přebrat pamětní dárečky a děti odjely, byť unavené, však plné zážitků a nových informací domů. 

pechova@rdmkv.cz | + posts

redaktorka